cu berea in mina…


Simbata asta e festivalul finului, Duminica e parada cu tractoare, peste o saptamina se ridica bradul in sat si a doua zi se sarbatoreste inceperea extinderii caminului cultural. In fiecare sfirsit de saptamina satenii trebuie sa se intilneasca si sa bea. Fara doar si poate. Si daca nu avem nici o sarbatoare o sa inventam una. Trebuie sa avem un motiv sa bem, nu?

Neamul germanic nu e deschis din fire. Inchisi, inchistati, distanti si ascunsi. Imaginea pentru e totul pentru ei, cel putin pina ajung sa te cunoasca. Au insa o cheita: berea – multa si lesne. Bauta incet pina li se umplu burtile. Ce faci? De unde vii? Unde locuiesti? De ce ai venit in Olanda? O sa ramii aici? Cum l-ai cunoscut pe pastor?

Nu ii mint dar nici nu le spun adevarul. O scald undeva la mijloc. Nu e nici alba nici neagra. E gri, un gri sticlos si lunecos. Usor de alunecat pe el. Nu imi place sa mint dar nici nu are vre-un rost sa le spun adevarul.

Intrarea americanilor in sat. Asta sarbatoresc ei acum. Ma gindesc cum sarbatorim noi intrarea armatei rosii in tara. Si desigur gindul nu ma poarta la perioada comunista… Cum sarbatorim noi intrarea rusilor in tara? Ne-am fi descurcat mai bine fara ei, atit noi cit si alte popoare de pe linga noi.

Pamintul, Romanii morti in Siberia, femeile violate, limba, Sovromurile, tezaurul…neam de barbari primitivi. Monstrul insa e pe moarte. Ce pot eu sa le spun acestor olandezi? Ca nemtii sint mai buni ca rusii? Ca cuceritorii lor sint mai buni decit “eliberatorii” nostri? Ar putea ei oare sa isi imagineze?

Le dau pace si le fac poze. Asa e cel mai bine. Trebuie lasati sa se manifeste în mediul lor. Cu berea in mina. E un fel bun de a cunoaste un om, o natie.

P.S. Luna viitoare incepe Octoberfest. Intr-un sfirsit de saptamina in Eckelrade, intr-altul e in Gronsveld, dupa aceea vine Kadier en Keer si o tin olandezii tot asa…cu berea in mina…

Advertenties

~ door faurar op 16 september 2009.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: